‘Nobelprijs robotica’ naar topvrouw Universal Robots

30 mei 2023 redactie AutomationNL Universal Robots

Voor de tweede keer in vijf jaar tijd heeft een sleutelfiguur bij cobotproducent Universal Robots de meest prestigieuze roboticaprijs ter wereld gekregen: de Joseph F. Engelberger Robotics Award, vaak omschreven als de ‘Nobelprijs van de robotica’.

In navolging van Universal Robots’ medeoprichter Esben Østergaard, die de Engelberger Award in 2018 ontving in de categorie Technologie, ontving Roberta Nelson Shea, Global Technical Compliance Officer bij Universal Robots, de prijs voor Toepassingen tijdens een ceremonie op de Automate Show in Detroit.

De categorie Toepassingen erkent personen of organisaties die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van roboticatechnologie en de praktische toepassing ervan. Roberta won de prijs voor haar uitstekende werk op het gebied van robotveiligheid.

Belang van veiligheid

Nelson Shea toonde zich zeer vereerd met de prijs. “Ik zie het als een erkenning van niet alleen mijn eigen werk, maar ook van de inzet van Universal Robots en Teradyne op het gebied van veiligheid. Deze prijs is een erkenning van iedereen die in de loop der jaren heeft bijgedragen aan de veiligheid van robots. Toen ik meer dan vier decennia geleden op dit gebied begon, had ik het gevoel dat ik een persoonlijke missie had en dat er niemand anders was die er samen met mij voor tekende. Nu, vooral na de opkomst van collaboratieve robottoepassingen, zitten we allemaal op één lijn wat het belang van veiligheid betreft.”

Inspiratie voor jonge vrouwen

In de afgelopen jaren hebben andere vrouwen de Engelberger Awards ontvangen, en dit geeft eens te meer aan hoe de roboticawereld zich heeft ontwikkeld sinds Nelson Shea in 1982 voor het eerst in deze sector begon. “Gelukkig ben ik niet de eerste vrouw die deze prijs ontvangt, maar aangezien vrouwen nog steeds in de minderheid zijn in de roboticasector, hoop ik dat mijn carrière ook een inspiratie kan zijn voor jongere vrouwen omdat zij een belangrijke rol te spelen hebben in de toekomstige ontwikkeling van zowel de robotica als de technologie in het algemeen.”

Altijd op de hoogte blijven?