De laatste tijd worden weleens twijfels geuit over het vermogen van Duitsland om technologisch gezien concurrerend te blijven op het wereldtoneel. Echter, parallel aan deze zorgen, produceert het land een groeiend aantal industriële startups die aanzienlijke interesse genereren bij venture capital-bedrijven. Een mooi voorbeeld hiervan is Neura Robotics, dat onlangs een succesvolle investeringsronde wist af te sluiten.

Neura Robotics GmbH is een startup op het gebied van kunstmatige intelligentie en robotica. Het bedrijf kondigde onlangs de afsluiting aan van een investeringsronde van $16 miljoen met het Amerikaanse private equity bedrijf InterAlpen Partners. Dit nieuws komt minder dan drie maanden nadat het Duitse bedrijf een financieringsronde van $55 miljoen afrondde met Europese investeerders. De investering van InterAlpen zal de groei en expansie van Neura in met name de Amerikaanse markt ondersteunen.

Zien, horen en voelen 

De robots die zijn ontwikkeld op het platform van Neura Robotics zijn in staat om te zien, te horen en aanraking waar te nemen. Gecombineerd met geavanceerde sensorverwerking, zijn deze vaardigheden essentieel voor autonome en voorspellende acties. Met de expertise van het team op het gebied van robotica en kunstmatige intelligentie, worden deze collaboratieve robots (cobots) ontwikkeld om samen te werken met mensen in diverse sectoren en omgevingen. Neura ligt naar eigen zeggen op schema om de eerste veelzijdige humanoïde robot op de markt te brengen, ontwikkeld als een oplossing voor het toenemende tekort aan geschoolde arbeidskrachten.

Neura was een van de eerste bedrijven die AI en robotica combineerde. De startup lanceerde kort na de oprichting een cognitieve cobot, genaamd MAiRA. MAiRA is autonoom en kan haar omgeving en de mensen waarmee ze in contact komt volledig waarnemen. Deze vooruitgang biedt Neura en haar partners toepassingen in meerdere sectoren, waaronder industriële productie.

Met een Amerikaanse investeerder aan boord is volgens Neura CEO David Reger het moment gekomen voor een lancering in de VS in 2024. Die introductie is goed getimed. De VS is de grootste markt voor robotica ter wereld, met een geschatte omvang van $7,7 miljard in 2023. De wereldwijde robotica-markt wordt naar verwachting gestaag groter en zal naar schattingen in 2028 een marktomvang van $45 miljard hebben.

Altijd op de hoogte blijven?