Onderzoek van Interact Analysis laat zien dat de markt voor robotpicking zich in de beginfase van groei bevindt, maar een enorm potentieel biedt. Was de markt in 2022 236 miljoen dollar waard, in 2030 zal dit zijn opgelopen tot 6,8 miljard dollar.

Stijgende arbeidskosten en beperkingen in de toeleveringsketen zullen de belangrijkste drijfveren zijn voor deze groei, aangezien bedrijven overgaan op automatisering om de operationele druk te verlichten. De groei van e-commerce en magazijnautomatisering zal ook gevolgen hebben voor de markt voor gerobotiseerde picktechnologie.

Eind 2022 waren er niet meer dan 33 leveranciers actief op de markt voor gerobotiseerd orderverzamelen, waarvan de meeste in de afgelopen 5 jaar zijn toegetreden. Ondanks dat de markt momenteel relatief klein is, is er een enorm groeipotentieel voor robotpicking. De verwachting is dat de toename van magazijnautomatisering de markt een boost zal geven. In 2022 bedroeg het aantal werknemers dat eenvoudige taken in magazijnen uitvoerde 4,3 miljoen en in 2030 zal dit aantal oplopen tot 7,5 miljoen. Deze uitbreiding zal de totale markt voor gerobotiseerd orderpicken substantieel vergroten.

Er zijn een aantal factoren die de acceptatiesnelheid van orderverzameltechnologie beïnvloeden, waaronder ploegendiensten. Bedrijven met 2- en 3-ploegendiensten neigen naar een snellere acceptatiegraad dan bedrijven zonder ploegendiensten, omdat ze de arbeidskosten aanzienlijk kunnen verlagen door de technologie te installeren. De groei van e-commerce heeft een enorme impact op de markt vanwege de 24/7 aard van haar activiteiten, met meerdere diensten. Pickingrobots kunnen langer werken en een groter aantal picks realiseren dan handwerkers tegen lagere totale kosten.

VS loopt voorop

Irene Zhang, Senior Analyst bij Interact Analysis: “De markt voor gerobotiseerd orderverzamelen is uitdagend en dynamisch. De marktaandelen zullen er in 2030 heel anders uitzien dan nu als gevolg van een toestroom van nieuwe leveranciers. Het marktaandeel kan aanzienlijk veranderen als slechts één leverancier een groot project krijgt gegund. De deal van $ 15 miljoen van Boston Dynamics met DHL zal bijvoorbeeld een aanzienlijke impact hebben op zijn aandeel in de markt voor gerobotiseerd orderverzamelen in 2023.”

“De VS loopt aanzienlijk voorop in de markt voor gerobotiseerd orderverzamelen. We verwachten dat dit tot 2030 zo zal blijven. Dit is deels te wijten aan de hoge arbeidskosten waarmee Amerikaanse bedrijven te maken hebben. Van de 33 leveranciers die momenteel de markt voor gerobotiseerd orderverzamelen bedienen, zijn er 18 gevestigd in de VS. Deze 18 bedrijven ontvingen eind 2022 in totaal 1,4 miljard dollar aan financiering – goed voor 60% van de wereldwijde financiering in deze markt.”

Altijd op de hoogte blijven?