ML6, een aanbieder op het gebied van kunstmatige intelligentie en machine learning, introduceert een hybride Machine Learning (ML) oplossing voor het optimaliseren van kwaliteitscontrole in productieprocessen.

De oplossing combineert een gestandaardiseerde aanpak met maatwerk. Daarmee kunnen bedrijven snel en betaalbaar procesoptimalisatie doorvoeren en hun Overall Equipment Effectiveness (OEE) verhogen. 

Het belangrijkste voordeel van de oplossing is de snelheid waarin het geïntegreerd kan worden. Dat komt doordat de oplossing gebruikmaakt van een gestandaardiseerde basis met betrouwbare hardware en herbruikbare bouwblokken als fundament. In het proces hoeft daardoor alleen tijd te worden besteed aan het bewerkstelligen van de communicatie met de programmable logic controllers (PLC’s), het trainen van het model en het labelen van productkenmerken. Afhankelijk van de juiste techniek, kan de oplossing al binnen enkele weken in werking worden gesteld.

Kwaliteitsborging

De oplossing maakt gebruik van een model dat producten identificeert, beoordeelt en het proces bijstuurt. Hierdoor verbetert de oplossing de productkwaliteit en haalt het meer efficiëntie uit tijd, energie en grondstoffen. Dit biedt meerwaarde op drie terreinen: 

1. Kwaliteitscheck - Bij veel productieprocessen is de snelheid te hoog om met het blote oog de productkwaliteit te kunnen beoordelen. Door technologie als Computer Vision en Edge Computing, kan de oplossing ook bij hoge productiesnelheden en grote hoeveelheden de kwaliteit van producten accuraat controleren. 

2. Verwijderen van defecten - Producten die worden geïdentificeerd als defect, kunnen door de oplossing van de productielijn worden verwijderd. Dit voorkomt dat kostbare productiemiddelen worden ingezet op een defect stuk of dat er defecte eindproducten bij klanten terechtkomen. 

3. Processturing - De data die wordt gebruikt om kwaliteit te controleren en defecten te verwijderen, geeft ook inzicht in waar de meeste defecten in het proces ontstaan. Door vervolgens de variabelen in het proces aan te passen, kan de productie worden geoptimaliseerd en het aantal defecten verminderd.  

Maximale uit het productieproces halen

Matthias Feys, Chief Technology Officer bij ML6, legt uit waarom deze oplossing voor veel productiebedrijven interessant is: “De kwaliteits- en procesbeheersing van productie is gevoelig voor menselijke fouten, met als gevolg dat het verlies van materiaal toeneemt en de waarde van producten verslechtert. Oplossingen op maat zijn duur en het duurt vaak lang voordat de eerste resultaten zichtbaar zijn. Doordat we met deze oplossing de eerste fase al hebben staan, kan de snelle optimalisatie worden bewerkstelligd die belangrijk is om kwaliteit te waarborgen en verspilling terug te dringen.”

Ondanks dat de oplossing gebruikmaakt van een standaard aanpak, blijft maatwerk een belangrijke rol spelen volgens Feys. “Met deze oplossing leveren we nog steeds het maatwerk dat klanten van ons verwachten, maar door de technologie op een gestandaardiseerde manier aan te bieden, kunnen we meer bedrijven helpen om  het maximale uit hun productieproces te halen en tijd en geld te besparen.”

Altijd op de hoogte blijven?