De wereldwijde markt voor het Internet of Things (IoT) maakt zich op voor een explosieve groei. Volgens recente cijfers van Stocklytics en Statista zal de marktwaarde dit jaar voor het eerst boven de $1 biljoen (1.000 miljard dollar) uitkomen, en doorgroeien naar een verwachte $1,5 biljoen in 2029. Dat betekent een toename van 47% in slechts vier jaar tijd – een groei die sneller is dan die van de cloud computing-sector.

Voor engineers en plant managers in de maak- en procesindustrie onderstreept deze ontwikkeling de centrale rol van IoT in de digitalisering van productieprocessen, kwaliteitsbewaking en onderhoud. IoT is daarmee, naast kunstmatige intelligentie, Big Data en automatisering, een van de dragende technologieën onder de paraplu van Industrie 4.0.

Groei van $130 miljard per jaar

De wereldwijde IoT-industrie groeide de afgelopen vijf jaar met gemiddeld 12% per jaar (CAGR), wat jaarlijks neerkomt op een stijging van circa $100 miljard. In de komende vier jaar zal dat tempo iets dalen naar 10,17%, maar in absolute zin stijgt het jaarlijkse groeipercentage tot gemiddeld $130 miljard. Ter vergelijking: dat is meer dan de jaarlijkse toename van de cloud computing-markt en vergelijkbaar met de jaarlijkse wereldwijde groei in smartphoneverkopen.

Uitgedrukt in een kleiner tijdsbestek groeit de IoT-markt met $15 miljoen per uur, ofwel zo’n $250.000 per minuut. Die cijfers maken inzichtelijk hoe snel connected devices terrein winnen – ook op de fabrieksvloer.

Van 9 naar 40 miljard verbonden apparaten

Niet alleen de marktwaarde, maar ook het aantal IoT-verbindingen groeit in rap tempo. Tussen 2021 en 2025 is het aantal verbindingen wereldwijd gestegen van 9,2 miljard naar een geschatte 23,1 miljard – een toename van meer dan 150%. Tegen 2030 zal dat aantal zijn opgelopen tot bijna 40 miljard verbonden apparaten, een stijging van nog eens 70%.

Deze apparaten zijn steeds vaker uitgerust met slimme sensoren, edge computing-capaciteiten en AI-algoritmes. Voor productiebedrijven betekent dit onder meer real-time inzicht in machineprestaties, energieverbruik en onderhoudsbehoefte. Denk aan condition-based maintenance, automatische aansturing van productielijnen en fijnmazige kwaliteitscontrole op basis van sensordata.

Strategische implicaties voor de industrie

Voor de maak- en procesindustrie brengt deze ontwikkeling kansen én uitdagingen met zich mee. Wie nu investeert in een toekomstbestendig IoT-ecosysteem, creëert concurrentievoordeel op het gebied van efficiëntie, voorspelbaarheid en duurzaamheid. Tegelijkertijd vereist de explosieve groei van IoT een robuuste netwerkinfrastructuur, goede dataveiligheid en integratie met bestaande IT- en OT-systemen.

Daarnaast is het aan engineers en plant managers om scherp te blijven op standaarden en interoperabiliteit. Met tientallen miljarden apparaten in het vooruitzicht, worden schaalbaarheid en betrouwbaarheid sleutelbegrippen in iedere IoT-strategie.

De cijfers liegen er dus niet om: IoT is geen hype, maar een structurele groeimotor van Industrie 4.0. Voor wie werkzaam is in de productie- of procesindustrie is het dan ook cruciaal om nu al na te denken over hoe IoT-oplossingen structureel kunnen bijdragen aan operationele excellentie en concurrentiekracht.

Photo by Louis Reed on Unsplash

Altijd op de hoogte blijven?