
In de moderne industrie worden de termen laserscanning en LiDAR steeds vaker gebruikt, vaak door elkaar, alsof ze hetzelfde betekenen. Dit is echter niet het geval. Hoewel beide technologieën lasers gebruiken om afstanden te meten, verschillen ze in hun toepassingen, werking en gebruiksdoelen.
Laserscanning
Laserscanning is een techniek waarbij een laserstraal wordt gebruikt om de afstand tot een oppervlak te meten. Deze techniek wordt vaak toegepast bij industriële metingen. Een laserscanner verzamelt puntgegevens (puntwolken) door de laserstraal over een oppervlak te bewegen en de teruggekaatste stralen te analyseren. Dit resulteert in een gedetailleerde 3D-representatie van het gescande object of gebied.
Laserscanning wordt vaak gebruikt voor:
- Het meten van gebouwen en infrastructuur.
- Kwaliteitscontrole in de fabricage-industrie.
- Het creëren van digitale modellen voor ontwerp en simulatie.
LiDAR
LiDAR, een afkorting voor Light Detection and Ranging, is een meer gespecialiseerde vorm van laserscanning die voornamelijk wordt gebruikt voor het in kaart brengen van grote gebieden of ruimtes. LiDAR-systemen worden in de industrie geïnstalleerd op bijvoorbeeld autonome robots (AMR's) voor logistieke activiteiten binnen productiehallen. De technologie brengt de omgeving en dan met name de opstallen in kaart en bepaalt daarmee de route die een AMR het beste kan nemen.
Verschillen
Het verschil tussen LiDAR en laserscanning wordt weleens vergeleken met het verschil tussen vierkanten en rechthoeken. Alle vierkanten zijn rechthoeken, maar niet alle rechthoeken zijn vierkanten. Op dezelfde manier zijn alle LiDAR-scanners laserscanners, maar niet alle laserscanners zijn LiDAR-scanners. LiDAR is een specifieke toepassing van laserscanning die zich richt op het meten van afstanden.
Hoewel laserscanning en LiDAR beide krachtige technologieën zijn voor het meten van afstanden en het creëren van 3D-modellen, verschillen ze in hun specifieke toepassingen en capaciteiten. Het begrijpen van deze verschillen is cruciaal voor het maken van de juiste keuze bij het selecteren van een technologie voor een specifiek project.