Er gaat veel tijd verloren met het uitwisselen van informatie tussen industriële bedrijven en hun logistieke partners. Het is dan ook goed nieuws dat er sinds kort gewerkt wordt aan een nieuwe standaard voor de uitwisseling van logistieke data.
Op 7 november ondertekenen verschillende partijen een intentieverklaring voor een kernset van primaire data tijdens de vakbeurzen ICT&Logistiek en Logistica Next in de Jaarbeurs Utrecht. Onder de ondertekenaars bevinden zich het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Topsector Logistiek en Transport en Logistiek Nederland, die allemaal streven naar een uniforme aanpak in data-uitwisseling.
Volgens de betrokken partijen is er een sterke behoefte aan standaardisatie. Beursmanager Corien den Ouden benadrukt: “Veel bedrijven zijn bezig met het verzamelen van de juiste data. Data worden echter op uiteenlopende manieren en in verschillende formats uitgewisseld. Voor verdere innovatie is het cruciaal dat er snel een goed gestandaardiseerd systeem komt.” Dit gebrek aan uniformiteit in data-uitwisseling betekent dat efficiënt samenwerken en optimaal gebruik maken van de beschikbare gegevens iet altijd eenvoudig is. De nieuwe standaard moet hier verandering in brengen.
Het probleem van ondermaatse datakwaliteit
Een van de grootste obstakels is de kwaliteit van data. Uit onderzoek blijkt dat veel logistieke bedrijven kampen met ondermaatse datakwaliteit, een factor die een aanzienlijke invloed heeft op de mogelijkheden om met nieuwe technologieën, zoals kunstmatige intelligentie (AI), aan de slag te gaan. Onderzoeker Sebastian Piest van de Universiteit Twente legt uit: “Wil je een AI-project starten, dan moet je de data eerst opschonen. Bij een kleinschalig project is dat nog haalbaar, maar bij opschaling ontstaan er problemen.”
Voordelen van een gestandaardiseerde kernset aan data
Het vaststellen van een kernset aan primaire data biedt de mogelijkheid om complexere vraagstukken effectief aan te pakken. Door afspraken te maken over de inhoud en het delen van deze data kunnen bedrijven, overheden en andere belanghebbenden hun processen beter op elkaar afstemmen. Een uniforme datastructuur kan bijvoorbeeld bijdragen aan efficiëntere logistieke ketens, kostenbesparing en verbeterde dienstverlening, en legt de basis voor verdere technologische innovaties binnen de sector.