Gaia-X introduceert eigen opleidingen om industrie te helpen bij digitalisering

30 mei 2024 redactie AutomationNL

Gaia-X kondigt de lancering aan van de Gaia-X Academy. Dit is een initiatief dat mensen in de industrie helpt om de Gaia-X-initiatief volledig te begrijpen en de Gaia-X-standaarden optimaal te benutten.

Of iemand nu net begint met het verkennen van Gaia-X of zijn of haar begrip wil verdiepen, de academie biedt cursussen op maat aan voor alle niveaus van expertise, met betrekking tot aspecten zoals de structuur van het framework en technische componenten.

De Gaia-X Academy is opgericht om toegankelijke opleidingen te bieden over het Gaia-X-initiatief, waarbij zowel leden als niet-leden welkom zijn. De cursussen zijn afgestemd op diverse niveaus van expertise, waarbij zowel basisbegrippen als diepgaande technische inzichten worden aangeboden.

De cursussen variëren van het basale begrip van Gaia-X tot geavanceerde niveaus en bestrijken aspecten zoals de datamarkt, de structuur van het framework en technische componenten. Deelnemers zullen de mogelijkheid krijgen om gerelateerde initiatieven te leiden en de nodige technische competentie te ontwikkelen om de adoptie van Gaia-X te ondersteunen. Bovendien biedt de academie een gedetailleerde analyse van de architectuur van Gaia-X, waardoor deelnemers compliant oplossingen kunnen ontwerpen en effectief bedrijfsresultaten kunnen ondersteunen.

Voorbeelden van beschikbare cursussen zijn onder andere:

1. Basisbegrip van Gaia-X: Deze cursus biedt een introductie tot de belangrijkste concepten en principes van Gaia-X, waardoor deelnemers een solide basis krijgen om verder te bouwen.

2. Gaia-X Framework Structuur: Deze cursus behandelt de architectuur en organisatiestructuur van Gaia-X, waardoor deelnemers een dieper inzicht krijgen in hoe het framework is opgebouwd en functioneert.

3. Technische Componenten van Gaia-X: Hier worden de technische aspecten van Gaia-X belicht, inclusief gegevensuitwisseling, interoperabiliteit en beveiligingsmaatregelen.

Gaia-X streeft naar innovatie door middel van digitale soevereiniteit. Het doel is om een ecosysteem te creëren waarbij gegevens worden gedeeld en beschikbaar worden gesteld in een betrouwbare omgeving. De intentie van het project is om de controle terug te geven aan de gebruikers door soevereiniteit over hun gegevens te behouden. Het resultaat van Gaia-X zal geen cloud zijn, maar een gefedereerd systeem dat vele cloud service providers en gebruikers met elkaar verbindt in een transparante omgeving die de Europese datamarkt stimuleert.

 

Altijd op de hoogte blijven?