HMS Networks brengt een nieuwe versie van de Ixxat SafeT100 module uit waarmee gebruikers veilige I/O's voor FSoE kunnen implementeren. De nieuwe versie ondersteunt Functional Safety over EtherCAT volgens ETG 5100 V1.2.0.

Ixxat® Safe T100 is een complete veiligheidsoplossing waarmee apparaten- en machinebouwers configureerbare, veilige in- en outputs kunnen implementeren in applicaties tot SIL 3 en PLe Cat.4.

De Safe T100 is ontworpen om in combinatie met Anybus® CompactCom te werken, dat eveneens een product van HMS Networks is. Terwijl Anybus CompactCom de standaard niet-veilige communicatie met het EtherCAT netwerk verzorgt, regelt de Safe T100 de veilige communicatie, in dit geval via FSoE.

Dankzij de complete implementatie van het veilige protocol en de veilige applicatielaag in Ixxat Safe T100 wordt apparaten- en machinebouwers een snelle manier geboden om hun installaties uit te breiden met functionele veiligheidsfaciliteiten. Een typische toepassing voor Ixxat Safe T100 is een veilige noodstopfunctie voor automatiseringsapparatuur, zoals aandrijvingen, robots of procesregelaars.

Vooraf gecertificeerd

De Ixxat Safe T100 oplossing is al vooraf gecertificeerd door TÜV Rheinland en de conformiteit met de FSoE standaard ETG 5100 V1.2.0 is bevestigd in het ETG testlab. Hierdoor kunnen gebruikers profiteren van een aanzienlijk kortere ontwikkelingstijd, lagere kosten en minder risico's bij de realisatie van veilige apparaten en systemen.

Aangezien de Ixxat T100 samenwerkt met Anybus CompactCom, profiteert de eindgebruiker van een apparaat of machine die zowel veilige als niet-veilige functies biedt via slechts één communicatie-interface. Dit vereenvoudigt zowel de configuratie als projectplanning van het complete industriële automatiseringssysteem aanzienlijk

Technische highlights

De Ixxat Safe T100 module heeft drie tweekanaals ingangen die externe aansluitfouten kunnen detecteren en één tweekanaals output. De in- en uitgangen werken allemaal met 24 V signalen.

Alle voor FSoE vereiste service- en procesdata interfaces in de EtherCAT laag zijn beschikbaar in de Anybus CompactCom module, zoals besturing van het netwerk en de status LED, of transmissie van veilige configuratiedata.

Als extra veiligheidsvoorziening is de interface tussen de Anybus CompactCom module en de Ixxat Safe T100/FSoE galvanisch gescheiden. Andere interne veiligheidsfuncties omvatten geïntegreerde temperatuurbewaking en uitschakeling in een veilige modus, alsmede kanaal-granulaire foutsignalering en foutbehandeling.

Schaalbaar concept voor FSoE

De interne communicatie tussen de niet-veilige Anybus CompactCom en de veilige Ixxat Safe T100 module verloopt volgens het ‘black-channel’ principe. Dankzij deze duidelijke scheiding tussen de veilige en niet-veilige communicatielagen is het voor klanten mogelijk om alle drie belangrijke veiligheidsprotocollen - FSoE, PROFIsafe en CIP Safety - met slechts één hardware ontwerp te ondersteunen, wat de schaalbaarheid en efficiëntie van de oplossing ten goede komt.

Voor applicaties waarbij het niet mogelijk is om de Safe T100 te integreren – zoals door beperkte ruimte in veiligheidsencoders, of als bestaande veiligheidshardware de ontwerpflexibiliteit beperkt – biedt HMS ook protocol stacks voor Functional Safety over EtherCAT (FSoE), CIP Safety over EtherNet/IP en CIP Safety over Sercos, alle gecertificeerd door TÜV.

Meer informatie over de nieuwe Ixxat Safe T100/FSoE op de website

Altijd op de hoogte blijven?