Ford gebruikt 3D-geprint gereedschap in productielijn

27 oktober 2023 redactie AutomationNL
Ford heeft voor de versnellingsbak van zijn Ford Transit bestelwagens gebruik gemaakt van speciaal 3D-geprint gereedschap.  

Ford Transit-versnellingsbakken zijn uitgerust met een synchronisatiehuls, een onderdeel in de bak dat zorgt voor soepel en betrouwbaar schakelen. Tijdens de productie ondergaat deze hoes een hardingsproces met behulp van inductiegereedschap, waarbij temperaturen oplopen tot 820°C.

Ford Pro ingenieurs hebben een speciaal 3D-geprint koperen inductiegereedschap ontworpen dat de warmte beter verdeelt, wat een sterker versnellingsbak onderdeel oplevert. Bovendien gaat het gebruik van 3D-printen verspilling tegen, terwijl het gebruik van zonne-energie voor het proces de uitstoot vermindert.

“Dit was een unieke uitdaging omdat koper doorgaans niet wordt gebruikt in het 3D-printproces, maar het team was vastbesloten een manier te vinden om het te laten werken”, zegt Stefan Zimmermann, productie- en fabrieksengineering manager. “We zagen een duidelijk voordeel voor onze klanten dat een echt verschil zal maken voor een langdurige, betrouwbare inzet van de Transit in hun dagelijkse activiteiten.”

 
 

 

Altijd op de hoogte blijven?