Dynamische inclinatiesensor met betrouwbare hoekmeting

29 november 2022 redactie AutomationNL Pepperl+Fuchs

Heeft u ooit geprobeerd de bak van een wiellader horizontaal te houden terwijl de machine versnelt, remt of over een grindpad en kuilen rijdt? Met een waterpas of een statische hellingsensor zal dat niet lukken. De IMU F99 inclinatiesensor van Pepperl+Fuchs biedt betrouwbare hellingswaarden voor dynamische toepassingen.

Het grote voordeel van een dynamische inclinatiesensor is dat externe interferenties – bijvoorbeeld kuilen in de weg – onmiddellijk zijn uit te filteren. De software-aanpassing via CANbus zorgt bovendien voor een uitstekende meetkwaliteit, zelfs wanneer het rijgedrag van machines sterk varieert.

Statische inclinatiesensoren bereiken snel hun grenzen bij gebruik met machines die dynamisch bewegen, zoals windturbines, automatisch geleide voertuigen en machines voor de bouw, landbouw en bosbouw. Dit komt omdat statische inclinatiesensoren een hoekverandering detecteren op basis van zwaartekrachtversnelling die altijd op dezelfde as plaatsvindt. Elke extra versnelling, bijvoorbeeld door remmen of rijden over een kuil, veroorzaakt een aanzienlijke interferentie waardoor een betrouwbare hoekmeting onmogelijk wordt.

Betrouwbare hoekmeting

De IMU F99 dynamische inclinatiesensor is speciaal voor dit soort toepassingen ontwikkeld. In de kern worden zowel de rotatiesnelheid als de versnelling in de drie ruimtelijke richtingen gemeten en vervolgens in het intelligente algoritme samengevoegd tot een hoekwaarde. Dit maakt een betrouwbare hoekmeting mogelijk.

De verschillende soorten machinebewegingen betekenen dat de rotatiesnelheid en versnelling moeten worden samengevoegd op een manier die specifiek is voor de machine. Pepperl+Fuchs biedt daarom een gebruiksvriendelijke aanpassing van de instellingen, zodat positiemetingen op een wiellader, bulldozer of kraan met slechts één apparaat kunnen uitgevoerd worden.

Rotatiesnelheid van windturbines

De IMU F99 levert ook de rotatie- en acceleratiesnelheden voor elk van de drie assen, parallel aan de hoekmeting. Dit betekent dat het product in een groot aantal toepassingen ingezet kan worden. Het apparaat kan bijvoorbeeld gebruikt worden om de rotatiesnelheid van windturbines te bepalen. Tegelijkertijd kan het ook de versnelling van de wieken controleren, die kan fluctueren wanneer zich ongewenst ijs op de wieken vormt. Op die manier is het mogelijk de rotatiesnelheid te controleren en voorspellend onderhoud aan de windturbine uit te voeren.

De dynamische inclinatiesensor wordt hieronder ingezet om de giekhoek op een graafmachine te bepalen (foto: Pepperl+Fuchs).

Hoekmeting graafmachine (© Pepperl+Fuchs)

Altijd op de hoogte blijven?