Doosan Robotics heeft een samenwerking aangekondigd met Microsoft en Doosan Digital Innovation om collaboratieve robots (cobots) te voorzien van een contextbewust controlesysteem op basis van generatieve pre-getrainde transformer-technologie (GPT).

De samenwerking werd bekrachtigd met een intentieverklaring, waarin is vastgelegd dat Doosan Robotics Microsoft's Azure OpenAI Service zal gebruiken voor een op GPT gebaseerd robotcontrolesysteem.

Als onderdeel van de overeenkomst zal Azure Doosan voorzien van toegang tot het GPT-taalmodel, terwijl Doosan Digital Innovation verantwoordelijk zal zijn voor het aanpassen van het model zodat het bruikbaar is in Doosan's robots. Met deze integratie hoopt Doosan de programmeertijd te verkorten en tegelijkertijd de beschikbare functies voor hun robots uit te breiden.

Doosan heeft de intentie om de begripsmogelijkheden van GPT te benutten om robots meer context en nuance te laten begrijpen bij het uitvoeren van taken. GPT is een krachtig taalmodel dat mensachtige tekst kan begrijpen en genereren op basis van de enorme hoeveelheid data waarop het is getraind.

Het bedrijf heeft de visie om GPT te integreren in het systeem, waardoor cobots in staat zullen zijn om fouten tijdens de operatie zelf te corrigeren en hun acties te anticiperen en aan te passen op basis van de context. Bijvoorbeeld, Doosan's E-series cobots zijn ontworpen voor voedsel- en drankbereiding. Met de integratie van GPT kan een gebruiker een eenvoudige spraakopdracht geven om een gerecht klaar te maken, waarbij de robot de optimale opeenvolging van taken kan bepalen om de maaltijd te voltooien. V vergelijkbare industriële toepassing zitten ook in de planning.

De integratie van GPT stelt robots ook in staat om toegang te krijgen tot en te leren van een bestaande database met softwarecode, wat ervoor zorgt dat programmeurs niet elke nieuwe taak vanaf nul hoeven te programmeren.

Doosan Robotics heeft plannen om deze technologie eerst te testen in de voedsel- en dranksector later dit jaar. Afhankelijk van de resultaten van deze tests overweegt het bedrijf om het ook in de productiesector toe te passen.

Altijd op de hoogte blijven?