De zwakste schakel in de industriële automatisering is vaak de logistiek, met name het traceren en lokaliseren van goederen binnen magazijnen. Het recent afgeronde ARIBIC-project (Artificial Intelligence-Based Indoor Cartography) onderstreept hoe cruciaal geavanceerde technologieën zijn om deze uitdagingen te overwinnen. Door gegevens - bijvoorbeeld via AGV’s ofwel automated guided vehicles - automatisch te verzamelen, creëerde dit project een live digital twin van een magazijn, wat een significante stap voorwaarts betekent in de optimalisatie van magazijnbeheer.

Het ARIBIC-project, dat liep van maart 2021 tot eind 2023, werd geleid door Still, een leverancier van intralogistieke oplossingen. Partners in dit project waren het Karlsruhe Institute of Technology (KIT), de Universiteit van Toronto met haar STARS-laboratorium, en de Canadese sensorfabrikant LeddarTech. Financiering kwam van het Duitse Ministerie van Economische Zaken en Technologie (BMWi) en het Industrial Research Assistance Programme van de Canadese National Research Council (NRC IRAP).

De noodzaak van een live digital twin werd duidelijk door dagelijkse logistieke vraagstukken zoals: "Waar staat de pallet met componenten die nodig zijn?" en "Hoeveel opslagplaatsen zijn er nog beschikbaar?" Deze vragen worden complexer wanneer handmatige handelingen de data in het Warehouse Management System (WMS) verstoren. Het ARIBIC-project heeft aangetoond dat echte transparantie mogelijk is met digitale kaarten die in realtime de locaties van objecten en gebieden registreren en visualiseren.

Dennis Schüthe, projectmanager bij Still, benadrukte tegenover media het belang van automatische datacollectie via sensoren op industriële voertuigen als AGV’s. Deze gegevens worden vervolgens gecombineerd tot een digitale representatie van de omgeving. Deze informatie wordt vervolgens geüpload naar de cloud en verrijkt met semantische informatie. Dit stelt magazijnen in staat afwijkingen automatisch te identificeren en de voorraad af te stemmen op het WMS. Hierdoor ontstaat een verrijkte kaart die live informatie biedt, omdat de industriële voertuigen continu bewegen en de kaart constant bijwerken. Het resultaat is een dynamische 3D digital twin die de werkdruk vermindert en de datakwaliteit verbetert.

De implementatie van een digital twin biedt bedrijven de mogelijkheid hun magazijnprocessen te optimaliseren, met voordelen zoals transparante lokalisatie van transportmiddelen, routeoptimalisatie en realtime voorraadtelling. Het systeem kan ook gekoppeld worden aan het ERP-systeem voor geautomatiseerde bestellingen. Bovendien verbetert de veiligheid in het magazijn aanzienlijk doordat gebrekkige infrastructuur of geblokkeerde nooduitgangen snel geïdentificeerd kunnen worden in de 3D-kaart.

De volgende stappen voor het ARIBIC-project omvatten de ontwikkeling van specifieke toepassingen die naar verwachting binnen twee jaar marktklaar zullen zijn. Still plant om in 2025 te beginnen met de implementatie van de onderzoeksresultaten in praktische producten, te beginnen met proof of concept-installaties in echte omgevingen.

Altijd op de hoogte blijven?