
Digital twins vormen een prima hulpmiddel voor industriële bedrijven die hun energieverbruik willen analyseren en verminderen. Dat stelt GreenTwin, een Sloveens bedrijf dat een aantal oplossingen heeft ontwikkeld om kleine en grotere uitdagingen in productie-omgevingen aan te pakken. 3D-visualisatie speelt hierbij een hoofdrol en kan tot interessante besparingen leiden.
Boris Grivic, CEO van GreenTwin: “Als voormalig leidinggevende wilde ik een tool ontwikkelen dat het management en de medewerkers zou ondersteunen in hun werkzaamheden. Dit heeft geleid tot de creatie van de GreenTwin digital twin, die fungeert als een co-piloot voor alle medewerkers en afdelingen binnen een productiebedrijf. Voor het management dient het bijvoorbeeld als een instrument om overzicht te houden over een productielijn, zodat zij in realtime op de hoogte zijn van de belangrijkste gebeurtenissen in iedere situatie—van storingen en onderhoud tot energieverbruik en de ecologische voetafdruk. Het faciliteert de groene transitie en helpt bedrijven bij verduurzaming.”
Vanwege hogere elektriciteitsprijzen en EU-regelgeving richt GreenTwin zich, naast voorspellend onderhoud en productiecontrole, met name op energiebeheer en energiebesparing. Onlangs heeft het bedrijf een digital twin opgeleverd bij een Brits productiebedrijf met 150 medewerkers. Het doel was onder andere om de beschikbaarheid van machines te optimaliseren en hun efficiëntie te verhogen, terwijl het energieverbruik en de ecologische voetafdruk moesten worden verminderd.
Als eerste stap is de GreenTwin digital twin opgezet en is het daadwerkelijke verbruik in het bedrijf gemeten. De digital twin kent onder andere voorzieningen voor het meten van het elektriciteitsverbruik. Ook kan het gasverbruik worden vastgesteld. Een aantal maanden lang is door middel van realtime metingen het energieverbruik van individuele machines in kaart gebracht. Het Britse bedrijf heeft op basis van de analyses enkele aanpassingen aan de productielijn gedaan die het mogelijk maakten het energieverbruik met 40 procent te verminderen. De basisgegevens voor de analyses en de impact van de aanpassingen kon via de GreenTwin nauwkeurig worden gevolgd en geanalyseerd. De resultaten waren uiteindelijk een besparing van 7000 tot 12000 Engelse pond per maand op de energiekosten. De jaarlijkse uitstoot van kooldioxide is bovendien met 121.000 kilogram verminderd. De investering betaalde zich hierdoor in tien maanden terug.
GreenTwin zoekt actief naar strategische partners, zo vertelt Grivic, om hen te helpen om de energiekosten van productievoorzieningen te verlagen door met name de feitelijke verbruikscijfers te verzamelen en deze door middel van 3D-visualisaties en simulaties te analyseren. Hierdoor komen vaak interessante besparingsmogelijkheden boven water. Bovendien zorgen de analyses in veel gevallen er ook voor dat een productielijn op basis van de verzamelde data technisch kan worden geoptimaliseerd.