‘Cyber Resilience Act leidt tot rechtsonzekerheid’

1 februari 2023 redactie AutomationNL Artur Szczybylo

Euralarm heeft een position paper uitgebracht over het ontwerp van de Cyber Resilience Act (CRA) van de Europese Commissie. Euralarm wijst op onduidelijkheden in de wet die kunnen leiden tot rechtsonzekerheid voor fabrikanten en stelt voor om de wet te verbeteren.

De Cyber Resilience Act is het voorstel voor een Europese verordening over cyberveiligheidseisen voor producten met digitale elementen. De wet is bedoeld om de cyberbeveiligingsregels aan te scherpen om te zorgen voor veiliger hardware- en softwareproducten. Er zijn veel onderdelen van de voorgestelde CRA die door Euralarm worden gewaardeerd als positieve bijdragen aan de Europese interne markt.

Uit Euralarm's beoordeling van de voorgestelde verordening en uit besprekingen met het CRA-team van DG Connect is echter gebleken dat er ruimte is voor verbetering. De voorgestelde verbeteringen zijn bedoeld om de rechtszekerheid voor de fabrikanten en de evenredigheid van het toepassingsgebied en de indeling in categorieën te waarborgen en tegelijkertijd de algemene doelstelling van het vergroten van de cyberweerbaarheid in de Europese samenleving te handhaven.

In het position paper doet Euralarm voorstellen om de tekst te verduidelijken en de Cyber Resilience Act evenrediger te maken.

Ruim 5000 bedrijven

Euralarm is de Europese koepel van meer dan 5000 bedrijven in de brandbeveiligings- en beveiligingsindustrie met een gezamenlijke omzet van 67 miljard euro. Het position paper is te downloaden van de Euralarm website.

Altijd op de hoogte blijven?