Tot nu toe stranden veel initiatieven voor robotdigitalisering in de productiewerkcel, stelt het bedrijf. Deze mislukkingen zijn vaak te wijten aan het feit dat de voor machinebediening gebruikte robots zelden rechtstreeks verbonden zijn met fabrieksapparatuur. Ook spelen er regelmatig problemen rond communicatieprotocollen en zijn de interfaces die in gericht worden vaak enorm complex. Dat alles resulteert in beperkte efficiency-winst, onverwachte kwaliteitsproblemen en ongeplande stilstandtijden.
FlexxCORE is de software-infrastructuur voor machineconnectiviteit die centraal staat in het Flexxbotics-systeem voor door robots aangedreven productie. FlexxCORE is een low-code omgeving voor het samenstellen en uitvoeren van connectoren, inclusief een veilig manier van werken rond zogeheten datapipelines met protocollen, klassestructuren, methodesets en datamodellen voor communicatie en interoperabiliteit tussen robots en allerlei soorten fabrieksactiva.
Belangrijke kenmerken van de software zijn:
- Protocolcompatibiliteit: FlexxCORE is compatibel met een breed scala aan protocollen, waaronder open standaarden zoals OPC/UA, MTConnect, Modbus-TCP, TCP/IP, Ethernet/IP, DeviceNet en anderen, en ook met eigendomssprotocollen.
- Opdracht- en controlecapaciteiten: FlexxCORE kan een volledige set van bidirectionele communicatie-, transformatie- en routeringsmogelijkheden voor de verbonden robots en machines afhandelen, stelt het bedrijf.
- Open hybride architectuur: FlexxCORE's SaaS/hybride architectuur functioneert zowel online als offline, zodat de productie doorgaat, ongeacht de internettoegang.
De programmatuur stelt robots in staat om van DNC-interfaces gebruik te maken en direct G-code op machineniveau te manipuleren om in real-time programmatische aanpassingen aan PLC-programma's te maken. FlexxCORE kan bijvoorbeeld macrovariabelen, parameters en offsets lezen, schrijven en bijwerken op basis van inspectieresultaten om aanpassingen te maken voor gereedschapsslijtage en andere factoren, zodat de productie van onderdelen consistent blijft met de specificaties en toleranties voor een nauwkeurige kwaliteit, aldus het bedrijf.
Dit alles biedt volgens het bedrijf een aantal operationele voordelen. Denk aan goed gecoördineerde operaties, doordat een directe synchronisatie tussen robot- en machineoperaties mogelijk is. Ook kan gewerkt worden met closed loupe kwaliteitscontrole in de vorm van in-line kwaliteitscontrole en aanpassingen op basis van inspectieresultaten. De insteltijden zijn korter, evenals de tijd nodig voor opstellingen. Hierdoor is sprake van minder machinestilstand wat tot een hogere algehele productiviteit leidt, aldus het bedrijf.