Compacte alleskunner voor contactloze positiemeting

14 maart 2023 redactie AutomationNL Bosch Rexroth

Het geïntegreerde IMS positiemeetsysteem van Bosch Rexroth is nu beschikbaar als IMScompact voor absolute metingen. De nieuwe IMScompact vormt een aanvulling op het bestaande portfolio van geïntegreerde wegmeetsystemen.

De contactloze oplossing met een magnetisch meetprincipe maakt een positiemeting mogelijk voor lineaire geleidingen van verschillende lengtes en afmetingen, ter vervanging van externe, lineaire positiemeetsystemen. De toepassingen lopen uiteen van efficiënte positiemeting in speciale machinebouw tot klein- en grootformaat toepassingen op gebieden als digitaal printen, batterijproductie en FMCG (fast moving consumer goods).

Hoge nauwkeurigheid, compact ontwerp

De compacte meetsystemen registreren de positie van de railgeleidingswagen contactloos met een absolute nauwkeurigheid van +/- 20 μm/m en een herhalingsnauwkeurigheid van +/- 1 μm bij snelheden tot 5 m/s. De meetlengte kan tot 17,8 m bedragen met railsecties die uit meerdere stukken bestaan. Dankzij de hoge mate van EMC-bescherming van de volledig in de railgeleidingswagen geïntegreerde sensor is het magnetische meetsysteem ideaal voor gebruik in combinatie met lineair-motoren.

De IMScompact, verkrijgbaar in de maten 15, 20 en 25, onderscheidt zich van andere magnetische positiemeetsystemen door het bijzonder compacte ontwerp. Zelfs in de kleinste uitvoering is de sensor ruimtebesparend in de railgeleidingswagen geïntegreerd. Het grote voordeel van de absolute meetfunctie boven de incrementele versie is dat het systeem direct na het inschakelen of na een stroomonderbreking gebruiksklaar is. Dit verhoogt de productiviteit in veel handling- en automatiseringsoplossingen.

Toepassing in fabrieksautomatisering

In eerste projecten op het gebied van fabrieksautomatisering heeft het geïntegreerde meetsysteem zich bewezen voor compacte en economische positiemeting in de lineaire geleiding zonder extern aangebrachte lineaire encoder: bijvoorbeeld voor het meten van werkstukken voor kwaliteitsborging of voor het registreren van metingen en verdere verwerking via de machinebesturing.

Een tweede belangrijke toepassing doet zich voor in combinatie met lineaire motoren, waarmee objecten over grote afstanden zeer nauwkeurig dienen te worden gepositioneerd. Voorbeelden zijn printkoppen in digitale printers tot 5 meter breed of camera's voor de eindinspectie van een batterijproductielijn.

In een derde toepassingsgebied bewijst de IMScompact zich als low-cost oplossing voor de elektrificatie van conventionele hydraulische assen, bijvoorbeeld in combinatie met een elektromechanische cilinder en servomotor in een volledig elektrische afkantpers.

Aanzienlijke tijd- en kostenbesparing

Omdat de geïntegreerde IMS meetsystemen de functies van lineaire geleiding en lineaire encoder combineren, hebben ze minder componenten nodig en nemen ze minder ruimte in beslag. Dit geeft een grote tijdwinst in het ontwerpproces.

Dankzij de geïntegreerde meetelektronica kunnen ook montage en inbedrijfstelling sneller worden uitgevoerd. Omdat de sensoren en de magneetstrip al zijn uitgelijnd, hoeft de meetkop niet meer ter plaatse worden afgesteld.

Dankzij het onderhoudsvrije meetprincipe verlaagt de nieuwe IMScompact ook de bedrijfs- en onderhoudskosten. Rexroth Service kan indien nodig overal ter wereld snelle vervangingen leveren en kan de rail en de railgeleidingswagen onafhankelijk van elkaar vervangen. Om de meetstrip te beschermen tegen vervuiling en beschadiging is ook een optionele afdekstrip beschikbaar.

Meer informatie op de website van Bosch Rexroth.

Altijd op de hoogte blijven?