Op de Hannover Messe 2024 presenteerde Artiminds Robotics een geavanceerde oplossing voor geautomatiseerde montage met behulp van robots, specifiek gericht op het sensor-gestuurd assembleren van buigzame kabels en draden in connectorbehuizingen.

Artiminds Robotics is een leverancier van softwareoplossingen en ingenieursdiensten op het gebied van robotica. Het bedrijf demonstreerde een interessante technologie voor het nauwkeurig detecteren en hanteren van vrij hangende onderdelen zoals draden en kabels. De aanpak die is ontwikkeld door Artiminds is gebaseerd op een combinatie van verschillende technologieën, waaronder laserscanners, 2D-camera's en kracht- en momentmeting, evenals speciaal ontwikkelde interfaces en intelligente functieblokken in de Robot Programming Suite (RPS) van Artiminds.

De software verwerkte in realtime de scanresultaten en synchroniseerde deze met de bewegingen van de robot om het exacte grijppunt te bepalen. Vervolgens voerde het een krachtgeregeld montageproces uit, wat resulteerde in een nauwkeurige en veilige aansluiting van de kabeleinden in de connectorbehuizing.

Deze demonstratie benadrukte de toepassingsmogelijkheden van de fabrikantonafhankelijke programmeersoftware RPS. Deze software maakt het eenvoudig om zeer adaptieve en geavanceerde robotprogramma's te creëren. Omdat de software voor de demo op de Hannover Messe native robotcode genereerde, konden de programma's worden uitgevoerd op de standaardbesturing van de gebruikte industriële robot, zonder dat hier extra hardware voor nodig was.

De foto bij dit artikel is een screenshot uit een video die Artiminds over deze demo heeft gemaakt. Deze video is hier te vinden. 

 

Altijd op de hoogte blijven?