Analistenbureau: industrial metaverse wordt steeds populairder

17 juni 2024 redactie AutomationNL

De industrial metaverse wint snel aan populariteit. Steeds meer bedrijven onderkennen de potentie en voordelen van deze innovatieve technologie, zoals blijkt uit toenemende discussies en documentaties. Volgens GlobalData, een data- en analysebedrijf, zijn bedrijven uit diverse sectoren druk bezig de mogelijkheden van de industrial metaverse te verkennen om bedrijfsprocessen te optimaliseren, de efficiëntie te verhogen, kosten te verlagen en duurzaamheid te bevorderen. Samenwerkingen zoals die tussen Siemens en NVIDIA benadrukken de groeiende invloed en het transformerende potentieel van de industrial metaverse.

De industrial metaverse is een digitale weergave van fysieke fabrieken, producten en processen, gecombineerd met geavanceerde technologieën zoals digital twins, kunstmatige intelligentie (AI) en virtuele realiteit (VR). Deze technologie biedt bedrijven de mogelijkheid om in een virtuele omgeving hun productieprocessen te simuleren, analyseren en optimaliseren, zonder de beperkingen van de fysieke wereld.

Voordelen van de industrial metaverse

  1. Optimalisatie van productieprocessen - De industrial metaverse maakt het mogelijk voor bedrijven om digital twins van hun fysieke productielijnen te creëren. Deze virtuele modellen kunnen worden gebruikt om productieprocessen te simuleren en te optimaliseren. Bijvoorbeeld, Siemens werkt samen met NVIDIA aan de integratie van industrial metaverse en digital twin-technologieën om CO2-uitstoot te optimaliseren, productontwerpen te verbeteren, de productie-efficiëntie te verhogen en het verbruik van energie, water en grondstoffen te verminderen.
  2. Kostenbesparing - De industrial metaverse stelt bedrijven in staat aanzienlijke kostenbesparingen te realiseren. Renault meldde bijvoorbeeld dat deze technologie de productiekosten per voertuig met 30% heeft verminderd voor voertuigen met brandstofmotor en met 50% voor elektrische voertuigen. Deze besparingen worden bereikt door efficiënter gebruik van materialen en energie, en door de mogelijkheid om problemen in de productie eerder te identificeren en te verhelpen.
  3. Verhoogde efficiëntie en meer innovatie - Met de industrial metaverse kunnen nieuwe productontwerpen en productieprocessen in een virtuele omgeving worden getest voordat ze in de echte wereld worden geïmplementeerd. Dit bevordert innovatie en vermindert de tijd die nodig is om nieuwe producten op de markt te brengen. Bedrijven zoals Hexagon AB gebruiken deze technologie om hun AI-producten te verbeteren en een interconnected digitaal ecosysteem te creëren.
  4. Duurzaamheid - Een belangrijk voordeel van de industrial metaverse is de bevordering van duurzaamheid. Door productieprocessen virtueel te optimaliseren, kunnen bedrijven hun ecologische voetafdruk verkleinen. Siemens benadrukt bijvoorbeeld het belang van de industrial metaverse bij het optimaliseren van CO2-uitstoot en het verminderen van energie- en waterverbruik.
  5. Wereldwijde samenwerking - De industrial metaverse maakt wereldwijde samenwerking mogelijk door experts uit verschillende delen van de wereld in staat te stellen om in real-time samen te werken via VR-brillen. Zo hebben Telia en Valmet Automotive een pilotproject uitgevoerd waarbij lidar-technologie werd gebruikt om een virtuele wereld van het Innovation Center van Valmet Automotive te creëren. Hierdoor konden experts wereldwijd samenwerken aan nieuwe oplossingen.

De industrial metaverse wint snel aan populariteit en biedt aanzienlijke voordelen voor maakbedrijven en bedrijven in de procesindustrie. Door gebruik te maken van digital twins, AI en VR kunnen bedrijven hun productieprocessen optimaliseren, kosten verlagen, de efficiëntie verhogen, duurzaamheid bevorderen en innovatie stimuleren. Samenwerkingen zoals die tussen Siemens en NVIDIA tonen het potentieel van de industrial metaverse en benadrukken de noodzaak voor bedrijven om deze technologie te omarmen om competitief te blijven in een steeds digitaler wordende wereld.

Altijd op de hoogte blijven?