Werken in de voedingsindustrie: 3 onmisbare verzekeringen

6 november 2024 partner content unsplash
BEDRIJFSINFORMATIE | Werken in de foodsector is veelzijdig en dynamisch. Tegelijkertijd brengt het ook enkele uitdagingen met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan strikte hygiëne- en veiligheidsnormen. Zelfs als je je netjes aan alle richtlijnen houdt, kan er weleens een menselijke fout insluipen. Dit kan al snel flinke financiële gevolgen hebben. Goed verzekerd zijn is daarom cruciaal. In dit artikel bespreken we drie verzekeringen en hoe deze een voedingsbedrijf kunnen beschermen tegen onverwachte gebeurtenissen. 

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Je opent een eigen bakkersbedrijf en iemand wordt ziek van jouw brood. Of er komt per ongeluk een hard stukje terecht in een croissantje, waardoor de kies van een klant afbreekt. Vervelende situaties, die je het liefst wilt voorkomen. Het zorgt voor slechte publiciteit en daarnaast is het natuurlijk heel vervelend voor de klant. Hij of zij kan jou hier bovendien aansprakelijk voor stellen en een hoge schadevergoeding eisen.

Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) kun je jezelf verzekeren tegen dit soort schadeclaims. Deze verzekering dekt schade aan personen en spullen die gemaakt is door jou, je medewerkers of je producten. Naast letselschade is dus ook materiële schade gedekt. 

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Het kan ook verstandig zijn om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) af te sluiten. Hiermee kun je je bedrijf verzekeren tegen financiële gevolgen van een beroepsfout waarbij een opdrachtgever financiële schade lijdt. 

In de foodindustrie is een BAV vooral relevant voor mensen met een adviserende rol. Denk bijvoorbeeld aan voedselveiligheidsadviseurs of kwaliteitscontroleadviseurs. Geven zij verkeerd advies aan voedingsbedrijven en zorgt dit uiteindelijk voor een grote terugroepactie? Dan kan dit grote financiële gevolgen hebben waar zij aansprakelijk voor gesteld kunnen worden. Een BAV dekt dit soort schade door een beroepsfout.

Machinebreukverzekering

Ovens, mixers, verpakkingsmachines en transportbanden: in de voedselindustrie zijn machines vaak onmisbaar. Als zo’n machine onverhoopt stuk gaat, kan dat flinke gevolgen hebben voor het productieproces. Deze komt dan stil te liggen, met productievermindering en omzetverlies als gevolg. Met een machine- en machinebedrijfsschadeverzekering verzeker je deze schade en de financiële gevolgen ervan. 

Onder andere schade aan machines tijdens reiniging, inspectie, reparatie en revisie is gedekt. Ook bedieningsfouten kunnen voor schade aan machines zorgen. Hier kun je vaak ook een vergoeding voor krijgen, mits er geen opzet in het spel was.

Als je kiest voor een machinebreukverzekering is het verstandig om goed de voorwaarden te checken. Soms ben je namelijk niet verzekerd, bijvoorbeeld bij schade door slijtage en door gebrekkig of verkeerd onderhoud. Het is namelijk je eigen verantwoordelijkheid om de machines goed te onderhouden. 

Laat je goed informeren

Dit zijn slechts drie van de tientallen verzekeringen die goed van pas kunnen komen als je in de voedingsindustrie werkt. Begin je een eigen bedrijf en vraag je je af waar je goed aan doet? Laat je dan altijd goed informeren door een expert. Hij of zij kan je alles vertellen over de mogelijkheden. Samen kun je de belangrijkste bedrijfsrisico’s in kaart brengen.

 

Altijd op de hoogte blijven?