Robotarmen grijpen de toekomst

14 juni 2024 Max Geluk
In de bedrijfsindustrie zijn er de afgelopen jaren veel technologische ontwikkelingen geweest. Een paar belangrijke worden in dit artikel beschreven. Daarnaast wordt voorspeld welke technologische innovaties er nog meer zullen plaatsvinden.

Op 5 en 6 juni vond in de Brabanthallen het evenement ‘Robotics and Motions’ plaats. Tijdens dit evenement besprak Lukas Ziegler, een expert op het gebied van robotica en technologie, de laatste ontwikkelingen rondom robots in de bedrijfsindustrie. Ziegler zegt dat dankzij artificiële intelligentie robots een grote invloed krijgen op het dagelijks leven, veel meer dan de eerste robots die in 1961 gemaakt werden. 

“Voorheen konden robots alleen handelingen uitvoeren waarvoor ze geprogrammeerd waren. Dankzij de artificiële intelligentie kunnen de robots van vandaag handelingen van mensen observeren, kopiëren en vervolgens zelf uitvoeren. Het meeste werk dat mensen dan nog moeten doen om de robots te laten functioneren, is deze handelingen voordoen, in plaats van programmeren, dat langer duurt en ook lastiger is," aldus Ziegler.

Als voorbeeld neemt Ziegler een robot die de toiletten van een kantoorgebouw schoonmaakt: “Deze robot heeft ooit één keer geobserveerd hoe een mens de toiletten van dit kantoorgebouw reinigt. Sindsdien is hij in staat om dit zelf te doen.” 

Er is nog wel iets dat volgens Ziegler verbeterd zou kunnen worden aan deze robot. “Als hem gevraagd wordt om een andere toiletruimte elders schoon te maken, dan lukt dit hem niet. Hij heeft tenslotte alleen geobserveerd hoe het toiletgebouw bij de observatieronde schoongemaakt kan worden. Om een nieuwe ruimte schoon te maken, zou hij dat eerst opnieuw een mens moeten zien doen. Ik heb er alle vertrouwen in dat artificiële intelligentie zich in de toekomst zodanig ontwikkelt dat robots nog minder instructie nodig hebben, en met één observatie elke ruimte zullen kunnen schoonmaken.”

“I won’t say we have flying cars soon”

Ondanks deze nuance van Ziegler denkt hij dat er, naast de door hem verwachte innovatie bij robots in de schoonmaakindustrie, in de nabije toekomst nog wel meer innovaties zullen zijn in de wereld van 'robotics and motions'. Zo verwacht hij dat er robots komen die kunnen checken of treinen veilig zijn om mee te reizen. Dit soort robots worden momenteel namelijk al getest in de treinindustrie, en die zijn al erg ver. Ziegler denkt ook dat er robots komen die het werk van vakkenvullers en vulploegmedewerkers overnemen in de supermarkt en het magazijn. Dit kan gedaan worden door robotarmen die producten van een kar in het schap kunnen plaatsen. Verder komen er volgens Ziegler robots aan die kunnen koken. 

Deze ontwikkelingen worden volgens Ziegler allemaal mede mogelijk gemaakt door artificiële intelligentie. Maar net als bij de schoonmaakmachine, zal de robots eerst getoond moeten worden hoe bepaalde handelingen uitgevoerd moeten worden.

Emoties

Waar Ziegler tijdens zijn lezing ook over sprak, is dat volgens hem robots dankzij artificiële intelligentie steeds beter worden in het tonen en begrijpen van emoties. Want als ze handelingen van mensen kunnen overnemen, worden ze ook beter in het overnemen van gedrag. Dat zal de communicatie met robots vergemakkelijken , en robots zullen dingen die mensen in een bedrijf belangrijk vinden, sneller begrijpen. 

 

Altijd op de hoogte blijven?