Voordat we duiken in het concept van Industrial DevOps, is het belangrijk om eerst te begrijpen wat DevOps en een kreet als ‘agile’ precies inhouden, aangezien deze principes de basis vormen van Industrial DevOps.
Meer weten?
Hier is een Engelstalige podcast op basis van dit artikel.
Agile is een benadering van projectmanagement en softwareontwikkeling die gericht is op het leveren van werkbare producten via iteratieve en incrementele ontwikkelingscycli. Deze woorden ook wel sprints genoemd. De kern van agile is flexibiliteit en responsiviteit: teams werken in korte cycli om snel feedback te verzamelen en zich aan te passen aan veranderende eisen van de gebruikers. De methode stelt organisaties in staat om sneller in te spelen op de behoeften van gebruikers en veranderende marktomstandigheden door continue samenwerking en verbetering.
DevOps is een combinatie van de woorden ‘Development’ en ‘Operations’. Het bouwt voort op de principes van agile door de kloof tussen softwareontwikkel- en operationele teams te overbruggen. Waar agile zich richt op het versnellen van het ontwikkelproces, richt DevOps zich op de integratie van ontwikkeling en operationeel beheer. Dit betekent dat teams niet alleen snel nieuwe software kunnen ontwikkelen, maar deze ook direct kunnen implementeren en beheren in IT-productieomgevingen. DevOps bevordert een cultuur van samenwerking, automatisering en continue levering, wat leidt tot snellere doorlooptijden, minder fouten, en hogere klanttevredenheid.
Wat is Industrial DevOps?
Industrial DevOps is de toepassing van de principes van agile en DevOps op de specifieke uitdagingen van industriële automatisering en productieomgevingen. Nu IT- en OT-systemen steeds meer integreren, biedt Industrial DevOps een manier om de complexiteit van industriële processen te beheersen en tegelijkertijd de snelheid en flexibiliteit te verbeteren.
Het gaat om een manier van werken die is gericht op het optimaliseren van de gehele levenscyclus van industriële systemen - of het nu gaat om e software die een enkele machine aanstuurt of beheersoftware die een gehele productielijn bestuurt. Industrial DevOps loopt van planning en ontwikkeling tot productie en onderhoud. Door agile-methodologieën te combineren met DevOps-principes, stelt Industrial DevOps maakbedrijven in staat om sneller te innoveren, producten van hogere kwaliteit te leveren en de operationele kosten te verlagen.
Cruciaal voor de maakindustrie
De maakindustrie ondergaat de laatste jaren een snelle digitale ontwikkeling, waarbij traditionele methoden niet langer voldoen aan de eisen van de markt. Downtime oftewel stilstand van productieprocessen, kan desastreuze financiële gevolgen hebben. Volgens het ‘1st Annual State of Industrial DevOps Report’ van Copia, een software- en adviesbureau op het gebeid van industriële automatisering, bedraagt de gemiddelde kostprijs van downtime 4,2 miljoen dollar per uur. Dat is uiteraard een gemiddeld bedrag waarbij ook de impact op de productieprocessen van zeer grote industriële ondernemingen is meegewogen, maar duidelijk is wel dat ongeplande stilstand van een machine en productielijn vaak grote financiële gevolgen heeft. Dit maakt het essentieel voor bedrijven om nieuwe methoden te vinden die downtime kunnen minimaliseren en de productie-efficiëntie verder verbeteren.
Industrial DevOps biedt hier een oplossing voor door continue verbetering en samenwerking te bevorderen. Bedrijven kunnen hierdoor sneller reageren op veranderingen. Daardoor kunnen zij potentiële problemen aanpakken voordat ze escaleren. Bovendien zorgt de integratie van DevOps-principes ervoor dat industriële processen beter kunnen worden beheerd, met meer zichtbaarheid en controle over operationele systemen. Het ontwikkelen van de besturing van een productielijn wordt immers nauw geintegreerd in de feitelijke besturing van de lijn. Aanpassingen maken gaat hierdoor veel sneller dan wanneer het inregelen van een lijn volledig gescheiden gebeurt van de feitelijke operatie.
De uitdagingen van downtime
Downtime is een van de grootste uitdagingen voor de maakindustrie. Naast de directe financiële verliezen veroorzaakt downtime ook verstoringen in de productieplanning, vertragingen in de levering en zelfs een verminderd moreel onder werknemers. De financiële impact van downtime is bijzonder groot bij grotere organisaties, waar de complexiteit van de systemen toeneemt en de kosten van stilstand exponentieel stijgen. Bij kleinere organisaties heeft downtime met name impact op de productieplanning en daarmee dus ook weer op de financiële prestaties van het bedrijf.
Industrial DevOps kan deze uitdagingen aanpakken door het verbeteren van de samenwerking tussen de mesne die verantwoordelijk zijn voor het inregelen van een machine of productielijn en de medewerkers die met deze machines en systemen werken en ‘productie draaien’. Door het implementeren van mogelijkheden waarmee het mogelijk is continu verbeteringen aan te brengen, kunnen bedrijven hun processen optimaliseren en downtime minimaliseren. Bovendien biedt Industrial DevOps slimme tools voor het monitoren en beheren van industriële software, wat leidt tot snellere probleemoplossing en minder verstoringen.
Cybersecurity en Industrial DevOps
Met de groei van connected devices en machines in industriële omgevingen, neemt ook het risico van cyberaanvallen toe. De integratie van IT- en OT-systemen creëert nieuwe kwetsbaarheden die kunnen worden uitgebuit door kwaadwillenden. Volgens het rapport van Copia wordt 47% van de ongeplande downtime veroorzaakt door cybersecurity-incidenten. Dit onderstreept het belang van een geïntegreerde aanpak waarbij zowel IT- als OT-teams samenwerken om de veiligheid van industriële systemen te waarborgen.
Industrial DevOps speelt een cruciale rol in het verminderen van deze risico's door het implementeren van geautomatiseerde beveiligingsprocessen. Deze omvatten continue beveiligingsmonitoring, versleutelde communicatie en naleving van beveiligingsnormen. Door gebruik te maken van centrale versies van industriële softwarecode en door veranderingen bij te houden, kunnen bedrijven beter anticiperen op mogelijke veiligheidsproblemen en sneller reageren op incidenten.
Stappen voor succesvol Implementeren van Industrial DevOps
De implementatie van Industrial DevOps vereist een strategische aanpak, waarbij verschillende stappen moeten worden gevolgd om succes te garanderen:
- Begrijp de veranderingen - Het is essentieel om eerst de huidige knelpunten in productieprocessen te identificeren en te begrijpen hoe Industrial DevOps deze problemen kan oplossen. Het rapport benadrukt dat vroege adopters van Industrial DevOps een significant concurrentievoordeel kunnen behalen
- Betrek alle betrokkenen bij de besluitvorming - Het betrekken van diverse teams, waaronder IT, OT, beveiligingsspecialisten, en eindgebruikers, is cruciaal. Dit zorgt ervoor dat de implementatie van nieuwe processen en technologieën breed wordt gedragen en geaccepteerd.
- Gebruik de ‘Theory of Constraints’ - Deze theorie helpt bij het identificeren en aanpakken van bottlenecks in productieprocessen en biedt een raamwerk voor het optimaliseren van de algehele prestaties.
- Bouw een goede business case - Het is essentieel om de financiële voordelen van Industrial DevOps te kwantificeren, zoals verminderde downtime en verhoogde efficiëntie, om de benodigde investeringen te rechtvaardigen).
- Onderzoek en selecteer de juiste oplossingen - Grondig onderzoek naar beschikbare platforms en tools is cruciaal om de juiste oplossingen te kiezen die aansluiten bij de specifieke behoeften van de organisatie. Het rapport van Copia adviseert bedrijven om demo's uit te voeren en experts te raadplegen.
- Ontwerp en Implementeer in fasen of stappen - Begin met een Proof of Concept (POC) en schaal vervolgens op basis van de resultaten van dit eerste project op naar volledige implementatie. Dit minimaliseert risico's en zorgt voor een soepele transitie.
- Stimuleer verandering en bevorder adoptie - Het succes van Industrial DevOps hangt af van de bereidheid van teams om nieuwe werkwijzen te omarmen. Het aanwijzen van interne ambassadeurs (of zoals het in het rapport wordt genoemd: ‘change champions’), het bieden van training, en het duidelijk communiceren van successen zijn allemaal belangrijke stappen om ervoor te zorgen dat de nieuwe processen breed worden geaccepteerd.
Praktijkvoorbeelden van Industrial DevOps
Bedrijven die Industrial DevOps reeds hebben geïmplementeerd, rapporteren aanzienlijke verbeteringen in hun operationele efficiëntie en veerkracht tegen verstoringen. Zoals bij alle nieuwe technologische trends zijn het in eerste instantie grote ondernemingen die met Industrial DevOps zijn begonnen. Toch kunnen we van hun ervaringen leren. Toyota is een voorbeeld van een organisatie die dankzij de inzet van DevOps-principes in staat was om snel te reageren op operationele storingen in productielijnen, wat hen hielp langdurige downtime te voorkomen
Ook Clorox, een fabrikant van schoonmaak- en reinigingsproducten, heeft reeds laten zien hoe een solide Industrial DevOps-strategie hen in staat stelde om snel te herstellen van een ernstige cyberaanval, waardoor de schade beperkt bleef en hun marktaandeel beschermd kon worden.
Conclusie
Industrial DevOps vertegenwoordigt een essentiële stap voorwaarts voor bedrijven in de maakindustrie die willen innoveren en concurreren in een steeds complexer wordende markt. Door het combineren van de flexibiliteit van agile werkmethoden met de samenwerking en automatisering van DevOps, stelt Industrial DevOps bedrijven in staat om hun operationele efficiëntie te verbeteren, kosten te verlagen en sneller in te spelen op veranderende marktomstandigheden.
De implementatie van Industrial DevOps vereist echter een goed geplande en gefaseerde aanpak. De praktijk laat zien, zo leren we uit ‘1st Annual State of Industrial DevOps Report’, dat bedrijven die bereid zijn om te investeren in deze methodologie en hun processen aan e hand van deze manier van werken te verbeteren, zich beter kunnen positioneren om te profiteren van de voordelen van digitalisering en automatisering.