Blockchain proef Draka en Technische Unie wijst industrie de weg

10 oktober 2022 redactie AutomationNL Draka

Een succesvolle proef van Draka, Technische Unie en RTI Blockchain zou de industrie wel eens de weg kunnen wijzen naar het toepassen van ‘smart contracts’.

Tijdens de proef is de technologie toegepast om (retour) zendingen van kabelhaspels te reguleren. Dat is duurzaam, efficiënt en maakt statiegeld heffen overbodig, aldus de drie partijen. Daarom besloot men de toepassing branchebreed op te schalen. Zij stellen hun platform open voor andere emballageproducten en deelnemers. Het initiatief kan voor een doorbraak van blockchain in de industriële markt zorgen.

Al ruim een half jaar registreren Draka en Technische Unie een deel van hun onderlinge transport van kabelhaspels. Hiervoor gebruiken zij een digitaal beheersysteem op basis van blockchain-technologie van RTI Blockchain, waarbij gegevens permanent worden vastgelegd in zogeheten ‘smart contracts’. Het uiteindelijke doel is om de emballagestroom beter te reguleren en alle duizenden haspels die Draka elk jaar levert in omloop te houden.

Momenteel komt namelijk slechts een klein deel retour, terwijl kabelhaspels ‘herbruikbare ladingdragers’ zijn met een grote restwaarde. Een fors hoger retourpercentage moet verspilling van materialen en grondstoffen voorkomen en kosten beperken.

Succesvol verlopen

De pilot, die zich beperkte tot de recyclebare haspels van Draka, krijgt nu een definitief vervolg. Frank Oberink, Business Manager Wholesale bij Draka: “We hebben gezamenlijk besloten om door te gaan met blockchain en deze als standaard te gebruiken voor emballageregistratie. Nu blijkt dat blockchain effectief helpt om transport-flows te volgen en te beheren, willen andere partijen zich graag aansluiten.” Daarom laten de initiatiefnemers ook andere soorten haspels, andere emballageproducten, zoals bakken en pallets, meer logistieke partners én andere partijen uit de keten toe.

Integreren in bedrijfsproces

De volgende stap is om de efficiëntie van het registratiesysteem te optimaliseren door het aan andere systemen, zoals ERP, te koppelen via API’s (application programming interface). Op deze manier wordt de emballagestroom integraal onderdeel van het primaire bedrijfsproces. Zo komt alle informatie over emballage up to date en real-time voor alle deelnemers beschikbaar.

'We hebben besloten door te gaan met blockchain als standaard voor emballageregistratie'

Volgens marketing manager Sanne Kruis van RTI Blockchain is het gebruik van hun blockchain voor emballage uniek Zij beschouwt Draka en Technische Unie als belangrijke voortrekkers om de technologie branchebreed te omarmen.

Daarbij helpt dat het platform laagdrempelig is. “Een deelnemer betaalt namelijk pas wanneer hij een (retour)zending doet, zogenaamd pay per use, en kan registraties delen met partners of hen uitnodigen om - zonder extra kosten - samen te werken. Daarbij komt: hoe groter het platform, des te beter het werkt, want hoe meer chains, des te krachtiger de blockchain wordt.”

Altijd op de hoogte blijven?